Police Reunion

Jun
24
2008
Belgrade, RS
USCE
Share
Sting spojio "Ušce"...

Koncert legendarne britanske grupe "Polis", pred oko 30,000 ljudi na Ušcu, počeo je u utorak u 22 časa pesmom "Message In A Bottle". Hitnuvši "poruku u boci" u publiku, frontmen i bas gitarista Sting (za rodbinu Metju Gordon Samner) pozdravio je prisutne na srpskom jeziku: - Dobro veče svima! Kako si, Beograde? Možeš li da pevaš, Beograde?

Publika mu je odgovorila burnim aplauzom, a "policajci" su, zatim, odsvirali "Njalking On The Moon", jedan od hitova sa kojim su ovi tipični predstavnici novog talasa stekli globalnu popularnost. U savršenom zvuku uživala je ne samo publika u koncertnom prostoru vec i silan narod, koji je posedao duž okolnih staza i šumaraka. Doduše, ostali su uskraceni za vizuelni efekat, jer je iznad bine široke 60, a visoke 20 metara, dominirao ogroman video bim, zahvaljujuci kojem su i oni u poslednjim redovima videli baš sve što se dešavalo na pozornici.

"Policajci" su opravdali očekivanja, a u nekoliko navrata istakao se bubnjar Stjuart Kouplend, pokazavši zašto ga smatraju jednim od najinventivnijih bubnjara u rok muzici. Grupa koja je u svojoj karijeri snimila samo pet studijskih albuma i za samo šest godina prodala ih u 50 miliona kopija, odsvirala je gotovo sve svoje "zaštitne znakove" poput "Don't Stand So Close To Me", "Every Little Thing She Does Is Magic", "De Do Do Do, De Da Da Da"... Posle 60 minuta svirke usledio je prvi bis, koji je otvoren sa "Rodžanne", jednom od 50 pesama koja se nalazi u svakom džuboksu na planeti. Za ovu pesmu Sting je imao hor od 30,000 ljudi. Usledila je "King Of Pain", vrhunska "So Lonely" i na kraju "Every Breath You Take" iz 1983. godine, inače, zvanično najtraženija radio pesma svih vremena. Zbog ovog hita na bankovni račun Stinga svakodnevno se slije 2,000 dolara na ime autorskih prava. Sudeci po publici koja je tokom izvodenja ovog hita sve vreme iznad glave držala mobilne telefone (umesto upaljača), to je bio i vrhunac koncerta.

- Hvala Beograde - kazao je oznojeni Sting posle nje i otišao sa bine.

Huk gomile dozvao je "policiju" na još jedan bis. Odsvirana je "Next To You", 17. pesma na koncertu koji je trajao tačno 97 minuta.

članovi grupe "Polis" odseli su u hotelu "Hajat" gde ce boraviti tri dana, do nastavka turneje u Mančesteru i Belfastu. Svoju "povratničko oproštajnu" turneju, koju su počeli prošle godine iz Vankuvera, završice 7. avgusta koncertom u Njujorku.

Tačno sat vremena pre izlaska na binu, u bekstejdž u pratnji policije stigli su i engleski "policajci" - pevač i basista Sting, gitarista Endi Samers i bubnjar Stjuart Kouplend. Sting je čak stigao i da odgleda nastup predgrupe "Kaunting krous", a zatim je u svom šatoru, koji je bio opremljen drvecem palme, orijentalnim tepisima, pokretnom klimom zvanom "pingvin" i obiljem čajeva, sokova, "dom perinjona", te crnih i belih vina, zajedno sa ostalom dvojicom, ugostio sponzore beogradskog koncerta, sa kojima se upoznao i fotografisao za uspomenu.

Dvojica čitalaca "Novosti", Aleksandar Aleksandar i Uroš dunisijevic, imali su čast i zadovoljstvo da se po podne upoznaju i popričaju sa članovima američkog sedmočlanog rok benda "Kaunting krous", predgrupe "Polis" na koncertu na Ušcu. "Dodi i upoznaj" susret dogodio se u beogradskom hotelu "Holidej in".

Kada je pristigao pevač Adam Duric, sedmorica "kaunting krousovaca" prišli su našim čitaocima i rukovali se sa njima.

- Jeste li me prepoznali - obratio im se Duric.

Aleksandar i Uroš su odgovorili potvrdno, dodavši da su njihovi dugogodišnji fanovi. Onda je Duric pitao Uroša:

- Vec sam upoznao jednog Uroša, izgleda da je to često ime ovde u Srbiji?

- Jeste, bilo je pre 600 godina - bio je snalažljiv dunisijevic, koji je, zatim, Adamu Duricu predao poklon - flašu domace šljivovice i teglu meda.

Oduševljeni pevač zauzvrat je obojici čitalaca darovao poslednji album svoje grupe "Subotnje noci i nedeljna jutra", koji je objavljen u martu ove godine.

Priliku da prvi i poslednji put na delu vide i čuju engleske "policajce" nisu propustile ni brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života. Tako su se na VIP tribini sa 2.000 mesta, izmedu ostalih u sparnoj letnjoj noci veselili i Božidar delic, Aleksandar Tijanic, Dragan šutanovac, Toplica Spasojevic, Danica Draškovic, Katarina Rebrača, Lokica Stefanovic, Ana Stanic, Ivana "Negativ", Haris Džinovic, Goca Tržan, ali i britanski ambasador Stiven Vordsvort. Za to vreme, naš najpopularniji pop pevač svih vremena Zdravko čolic uživao je u hitovima "Polis" zajedno sa publikom u pozadinskom sektoru P 2. Na pitanje zašto nije na VIP tribini, čola je za naš list rekao: - Prijatnije mi je da budem ovde negde pri kraju, u raji. Nije tolika gužva, svežije je nego u masi, a i šankovi su blizu.

Privatnim avionom iz Italije (svirali u Veneciji na "Hajneken festivalu") na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u utorak je u 16 časova sletela britanska rok trojka "Polis". U našu prestonicu "Policajci" su stigli prvi i poslednji put, u sklopu velike svetske turneje kojom obeležavaju 30 godina od osnivanja, iako se kao bend nikada nisu zvanično razišli. Jednu od najpopularnijih grupa u istoriji pop rok muzike, toliko slavnu da su svojevremeno na nastupe dolazili u oklopnim kolima, u Beograd sad i nikad više doveo je "Mjuzik star prodakšn", ali i Kompanija "Novosti", jedan od tri medijska pokrovitelja.

Ovoga puta umesto oklopnih kola, ispred VIP ulaza na aerodromu bila je parkirana kolona luksuznih "sitroenovih" vozila. Kroz vrata je prvi prošao gospodin Vilijams, menadžer grupe "Polis", koji se od vrelog sunca štitio šeširicem. Iza njega, takode sa šeširom i naočarima za sunce, pojavio se bubnjar Stjuart Kouplend, a za njim i gitarista Endi Samers, takode sa šeširom. Svako od njih krenuo je ka svojoj limuzini. Za to vreme, sa šeširom (vec očekivano) i bradom, pojavio se i glavni "policajac" Metju Gordon Samner, poznatiji kao Sting. Seo je na zadnje sedište, iza svog menadžera, mahnuo rukom ka okupljenim fotoreporterima i u pratnji policije krenuo ka Ušcu, da "overi" prostor na kojem ce svirati.

(c) Novostni by V Pantelic
Comments
0

PHOTOS

img
img
img
img
img
img
img