Summer

Jun
27
2012
Zagreb, HR
Zagreb Arena
1
Share
Sting u Areni Zagreb - Učitelj Žalac i sretna 'košnica'...

Iako je val histerije oko državne mature iza nas, iako se val upisa u srednje škole na fakultete tek zahuktava, Zagreb je 27. lipnja, bar sudeći po 'prepolovljenoj' Areni, relativno suzdržano dočekao jednog engleskog učitelja koji je s pratećom petorkom muzičara došao podariti nekoliko hvalevrijednih 'lekcija'.

Sting je, dok je bio poznatiji kao Gordon Sumner, radio kao učitelj u školi, a onda se područje njegovog podučavanja promijenilo, pa je 'učio' svirati i pjevati Policiju, i zatim, već duže vrijeme Sting daje dobru 'poduku' kako održati svoju glazbenu karijeru u zoni komercijalnog i izvan zone banalnog. Kad imamo takvog učitelja, šteta što je toliko mainstream đaka 'markiralo' - ne znamo da li je to uslijed recesije, ili pak uslijed skraćenog vikenda i zova Jadrana.

Sting kao empatičan učitelj 'markiranje' nije uzeo za zlo, nego je odsvirao solidan, profesionalan i čvrst koncert koji opravdava naslov turneje "Back To Bass", s tim da se ista komotno može zvati "Back To Rock". Dakle, tijekom stominutnog koncerta, Sting je demonstrirao širinu svog autorskog rukopisa i dao pratećem bendu da se razmaše (ponekad možda i previše, ali to je stvar ukusa) zvučeći žestoko i živo, nikako ne na autopilotu.

Najmanje ugodna stvar na koncertu bila je uvodna muzika koja je okupljeno općinstvo uspavljivala, što je zgodno ako se sjedi, pa se odspava koja runda prije početka Stingovog nastupa, no stajači u parteru su se uz tu glazbu junački borili sa snom.

A kad je engleski Gibonni došao na scenu, zaredali su 'ubodi': uvodni trio s 'All This Time', 'Every Little Thing She Does Is Magic' i 'Englishman in New York' ni najmirnijim parovima udova u publici nije dao mira, žestice su bile zastupljene s 'Demolition Man' i 'I Hung My Head', a pjevanje s publikom u 'Heavy Cloud No Rain'. Stinga je pratio petočlani sastav (bubanj, gitara, violina, klavijature, prateći vokal), za koji se može smisliti grafit 'Urban &4, Sting &5' jer su vrlo uštimani i uigrani, za ocjenu 'odličan'.

Na bisu su zastupljene bile 'Desert Rose' (za koju mi nikad nije bilo jasno zašto je toliko popularna), te 'Every Breath You Take' (i jedna i druga praćena velikim odobravanjem publike) ali i rockerska 'Next To You', a svoju možda najbolju izvođačku osobinu Sting je ostavio za sam kraj, i to pjesmu 'Fragile' koja je toliko puta izvođena, obrađivana i preinačavana, da bi na bisu u Areni Zagreb zazvučala jednostavno, krhko i ljupko. Sting joj je opet uspio udahnuti život iako ju je vjerojatno tisućama puta izveo.

Iako nije izveo neke od svojih najpoznatijih pjesama ('Roxanne', 'Tea In Sahara', 'Don't Stand So Close To Me', 'If I Ever Lose My Faith In You') okupljeni nisu izgubili povjerenje u Stinga. Naprotiv, sudeći po zadovoljstvu samog pjevača, čini se da će se Zagreb i on vidjeti opet.

(c) Muzika.hr
Comments
1
posted by croat
Great show!!
Great show last night! "I was so happy that I couldn't stop crying." :) Simple stage, simple light effects, that's it - the music matters. I can't explain my feelings, my heart is full of happyness. Thank you for helping me forget to all problems in my life. Thank you so much!!!!
Newer comments    1 - 1 of 1    Older comments

PHOTOS

img