Sting: My Songs Tour

Jul
9
2022
Weert, NL
Bospop
Share

Bospop 2022: Sting blijft een A-merk, maar de prik is van de cola…


Veel fans halen opgelucht adem als hun grote held Sting na ruim vier lange jaren wachten ein-de-lijk het podium van Bospop 2022 bestijgt. Sting doet wat we van hem verwachten: hij knoopt het ene stukje popgeschiedenis aan het andere, met veel aandacht voor de grootste Police-klassiekers. Maar die verwachtingen overtreffen, dat lukt helaas


De laatste tonen van De Dijk’s meebruller ‘Mag Het Licht Uit’ schallen nog door de tent als Sting op het hoofdpodium direct met de deur in huis valt. Met ‘Message In A Bottle’ als set opener staat Bospop 2022 meteen ‘aan’. Er is vanavond geen ruimte voor betekenisloze niemendalletjes. Het publiek wordt getrakteerd op het allerbeste uit de omvangrijke carrière van een grootheid uit de popmuziek.


Het stemgeluid van Sting is en blijft er één die je uit duizenden herkent. Oké, de meeste nummers speelt hij een toontje lager dan de originele studioversies uit de jaren 80. Maar dat kunnen we de Brit – als 71-jarige popveteraan – ook eigenlijk niet kwalijk nemen. Hij slikt af en toe vakkundig een uithaaltje in en kiest soms voor het lagere melodielijntje, terwijl zijn hoge register nou juist net hét uithangbord van The Police was. De grote hits als ‘So Lonely’ missen daardoor wat passie en vuur, terwijl de meer ingetogen nummers als ‘Fields of Gold’ juist goed uit de verf komen bij het rijpere stemgeluid.


Het blijft bewonderenswaardig hoe Sting bassen en zingen moeiteloos combineert. Tegelijkertijd is het precies die moeiteloosheid die het allemaal een beetje statisch maakt. Sting hobbelt wat op en neer over het podium op het ritme van zijn aanstekelijke baslijnen, maar ruimte voor interactie met zijn toeschouwers is er nauwelijks. Een bemoedigend schouderklopje na ruim 4 jaar wachten had het Bospop-publiek misschien wel verdiend.


De band doet wat het moet doen en zet veruit de meeste nummers retestrak weg, maar ook de muzikale omlijsting zorgt niet voor de magic touch. Uitzondering op de regel is Demolition Man-soundtrack ‘Shape Of My Heart’, dat mede door de bijdrage van de achtergrondzanger een hoogtepunt uit de show wordt.


Tijdens ‘King of Pain’ wordt Sting bijgestaan door zijn zoon Joe Sumner, die tijdens de ‘My Songs’ tournee regelmatig meereist. Hij loopt er wat verloren bij, alsof hij is vergeten de kleerhanger uit zijn colbertje te halen voordat hij hem aantrok. Zo spontaan als hij het podium betreedt, zo snel is hij ook weer gevlogen. “Joe Sumner, everyone” is waar hij het als bedankje van vaderlief mee moet doen.


Vooruit, het zijn randzaken. De hits blijven vanavond in elk geval fier overeind. Voor veel bezoekers is het anderhalf uur lang een feest der herkenning. Ook over het muzikaal vakmanschap van de oud-Police frontman bestaat vanavond geen enkele twijfel.


Sting op Bospop 2022 is als een fles Pepsi of Coca Cola die al een tijdje met de dop open in de koelkast staat: het smaakt nog altijd heerlijk op een warme zomerdag, maar er had wat meer prik in gemogen.


(c) Festileaks by Boy Janissen

Comments
0

PHOTOS

img
img